Maak van de crisis een wegomlegging in plaats van een afslag

We leven momenteel in een uitzonderlijke tijd met ongekende uitdagingen en kansen. Dit geldt voor iedereen en zeker voor ondernemers. Wat doet de C-crisis met omzet en klanten? Kunnen jouw medewerkers thuis werken? Kan ik voorzien in een 1,5 meter situatie op mijn werk creëren of zijn andere maatregelen nodig? Moet ik uitstel vragen voor de afdracht van BTW en loonbelasting?
Kortom, waarschijnlijk zit je hoofd vol met vragen en onzekerheden. En dat kan vermoeiend zijn.

Uiteindelijk wil je grip op de gang van zaken, rust in het bedrijf en in je hoofd. “Never let a good crisis go to waste!”, zei Winston Churchill ooit. Hoe zorg je er als ondernemer juist nu voor dat je urgente (crisis-)problemen oplost en tegelijkertijd bouwt aan de toekomst van je bedrijf? Hoe hou je grip op de toekomst van je bedrijf? Sterker nog, hoe ga je nog beter presteren en meer winst maken?

In een reeks van blogs beschrijven Eric Drossaert en Patrick Tullemans, winstadviseurs bij Stemda Consultancy, de stappen die jij kunt zetten om:
1. jouw mensen mee te nemen met een inspirerende visie op weg naar continuïteit en groei
2. te zorgen voor voorspelbaarheid, ook in onvoorspelbare tijden
3. jouw bedrijf voor te bereiden zodra de business weer aantrekt
4. en bij alles wat je doet zorgen voor een optimale cashflow.

We leggen uit hoe je je strategie aanscherpt en vertaalt naar de operationele zaken waar je dagelijks op stuurt. Hoe neem je jouw organisatie hierin mee zodat je uiteindelijk cash genereert en winst maakt. Want geld is onmisbaar voor je bedrijf, zoiets als zuurstof voor jouw lichaam. Geld is de brandstof voor jouw bedrijf die het mogelijk maakt om te investeren en jouw medewerkers loon te betalen.
“Omzet is ijdelheid, winst is gezond verstand en cash is de realiteit”. Omzet is niet het belangrijkste cijfer op de resultatenrekening. Je moet immers belasting, leveranciers en andere kosten betalen. Die fraaie omzet moet uiteindelijk wel tot winst leiden.
Een mooi of liever, verkeerd voorbeeld lazen we op WIJLIMBURG.NL. Het Kronenbergse installatiebedrijf Montair Process Technology dat een project scoorde van 27 miljoen euro. Uiteindelijk leverde dit project geen 4 miljoen euro winst op maar 2,4 miljoen euro verlies.
Mooie omzet, maar toch …. failliet.

Hoe manage je winst? En welke maatregelen kun je nemen om je cash positie te versterken?
Dit is het onderwerp van de volgende bijdrage.

2020-06-13T12:31:21+00:00