Over Eric

Over Eric2018-11-26T09:57:17+00:00

Ik ben Eric Drossaert (1964). Sinds mijn 7e jaar woon ik in Weert. Zakelijk ben ik opgegroeid in een wereld waar het vooral ging om de korte termijn, grote auto’s, dure maatpakken en geld, geld en nog eens geld. Toen ik een Saab 9.3 kocht kreeg ik de opmerking waarom ik geen BMW 5-series had gekozen, om te laten zien hoe succesvol ik was. Een wereld dus van uiterlijk vertoon waarin status gelijk staat aan succes. Haalde je je target dan deed het bedrijf er nog een schepje bovenop. De baas ging sowieso op kosten van de zaak naar Roland Garros. Ging het even wat minder, dan werd direct gesneden in alles wat met de ontwikkeling van medewerkers te maken had, zoals opleidingen. Mijn ergernis groeide, mijn energie vloeide weg, het was hoog tijd voor verandering.

In die tijd van reflectie en nadenken over mijn volgende stap, vond ik het boek Maak je organisatie FIT zonder te reorganiseren van Arjan Eleveld. Dat triggerde me enorm, zoals zoveel boeken. Ik verslind ze. Vooral biografieën die laten zien hoe mensen hun obstakels overwinnen en keuzes maken om hun leven richting te geven. Daar laat ik me graag door inspireren. In 2003 ben ik met Stemda Consultancy mijn eigen adviesbedrijf begonnen. Het kostte even tijd om het van de grond te krijgen. In het diepe springen is en blijft spannend. Mijn drie dochters studeerde in die tijd allemaal nog en de hypotheek moest ook worden afbetaald. Voor mij is het toen zeker de juiste keuze geweest.

Dankzij het boek FIT ben ik door gaan denken op Focus, Involvement en Trust. Behalve deze drie waardevolle voorwaarden voor verandering en groei vind ik Leiderschap een onmisbare toevoeging. Je kunt voor een bedrijf allerlei leuke programma’s verzinnen, maar zonder een inspirerende leider die het voortouw neemt en het goede voorbeeld geeft, komt een organisatie niet in beweging. Dus ik spoor mijn klanten aan om stil te staan bij wat succes voor hen persoonlijk betekent en hoe zich dat kan vertalen in een succesvolle organisatie. Iedere ondernemer is ooit begonnen omdat hij of zij persoonlijk iets wilde bereiken. Dat doel raakt door de dagelijkse gang van zaken vaak uit beeld. Of het bedrijf groeit je boven het hoofd. Ik schep overzicht en stel zo nodig orde op zaken. Dan trekt de mist op en kunnen we (opnieuw) koers bepalen. Ik vind het steeds weer geweldig als ik zie dat de ondernemer en het team weer grip op de zaak krijgen en samen met vertrouwen de toekomst in gaan. Die reis begeleid ik graag.

Mijn eigen reis naar succes gaat uiteraard ook gewoon door. Ik koers op de elementen die op mijn persoonlijke droomplaat staan, zoals gezondheid, liefde, gezelligheid, gelukkig oud worden met de mensen die me dierbaar zijn, samen lekker eten en drinken, een huis in Renesse, een Snoek (Citroën), en VW-camper busje om mee op reis te gaan en de ontwikkeling van Stemda Consultancy naar een bedrijf met meerdere partners of deelnemers. Liefst jong talent omdat die zo heerlijk vrij en anders denken, van nature uitgaan van samenwerken en co-creatie. Ik denk dat ik als ervaren adviseur en ondernemer veel waardevolle kennis en ervaring kan overdragen aan de jongere generatie, terwijl ik tegelijk van hen leer. Een soort wederkerige meester-gezel-relatie. Dat is mijn stip aan de horizon.