ONDERNEMEN BEGINT MET EEN HELDER EINDE

Ondernemen begint met een helder einde

6 maart 2024.

In de achterliggende jaren heb ik veel ondernemers gesproken over de groei van hun onderneming. Recente gesprekken gingen over het verkopen van de onderneming. Redenen hierin zijn divers:
 1. Ik nader een leeftijd waarin ik merk dat mijn energieniveau dalende is. Tijd om nu na te denken over de volgende stap: verkopen.
 2. In de achterliggende periode heb ik succesvol een bedrijf neergezet. Tijd voor een nieuwe uitdaging voor mij en tijd om de onderneming in juiste handen te geven om de verdere groei te bewerkstellingen.
 3. Ik wil groeien en zie commercieel alle mogelijkheden. Alleen met de huidige omvang van mijn onderneming wordt dat lastig. Ik zoek samenwerking waarbij ik verkoop niet uitsluit.

Is verkopen het ultieme doel?
Ik merk dat veel ondernemers ondernemen zonder na te denken over het einde van de onderneming. En dan bedoel ik het einde van jou als eigenaar van de onderneming.
 • Stop je de onderneming dan gewoon omdat je geen opvolger hebt?
 • Of kom je in een fase van je leven dat (gedwongen) verkopen wellicht de enige optie is?
 • Wil je de onderneming overdoen aan jouw kinderen?
Kortom er zijn legio mogelijkheden voor jouw onderneming als jij besluit te stoppen. Zelfs bij een eenmanszaak. Maar de druk die nodig is om nu echt in beweging te komen voelen ondernemers niet. 


Jouw onderneming is een vehikel
Een belangrijk punt dat ik hierbij wil belichten is dat jouw onderneming een vehikel is om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Vraag jezelf eens af:
 • Weet jij wat jouw persoonlijke doelen zijn?
 • Ken jij jouw echte verlangens?
 • Of werk jij elke dag hard in de waan van de dag?
Als jij weet wat JIJ wilt bereiken kun jij jouw lange termijn doelen bepalen. Het is dan essentieel om je richting voor de lange termijn te vertalen naar korte termijn doelstellingen. En dan nog veel essentiëler, het vertalen van deze doelstellingen naar concrete korte termijn acties.
 • Heb jij een winstplan voor 2024?
 • Zo ja, weet jij welke doelstellingen jij dit kwartaal moet bereiken om op de juiste weg te zitten om jouw jaarplan te realiseren?
 • En weet jij ook welke acties jij nog moet doen in maart, de komende week, of nog beter: wat zijn je acties voor morgen?
Dit zijn essentiële acties die nodig zijn om jouw lange termijn doelen van jouw persoonlijk verlangen waar te maken. Onttrek je eens van de waan van de dag en neem eens de tijd om na te denken wat jij wilt bereiken met jouw mooie bedrijf en wanneer het ondernemen voor jou stopt. Wat is dan de waarde van jouw onderneming om jouw persoonlijke doelen waar te kunnen maken?

Daag jezelf uit
Ook de ondernemers met de eenmanszaak daag ik hierin graag uit. Ik hoop dat jouw onderneming meer oplevert dan alleen een maandelijkse fee voor jouw levensonderhoud. Oftewel dat je niet werkt als een medewerker in jouw eigen onderneming met alle risico's van vandaag voor jou alleen. En ik bedoel dan meer dan alleen een reservepotje creëren voor de lastige tijden. Denk na over de waarde van jouw onderneming en de winst die je behaalt om deze om te zetten in meer, om zodoende meer dan alleen een oudedagsvoorziening te realiseren. Weet je niet hoe, ik daag je graag uit voor een goed gesprek waarin ik je handreikingen zal aandragen. 

Maak het einde van de onderneming onder jouw verantwoordelijkheid helder en werk er vandaag al aan om dit te bereiken!